Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Het Nationaal Restauratie Centrum bestaat 35 jaar

Deze maand is het feest bij het Nationaal Restauratie Centrum, want de organisatie bestaat maar liefst 35 jaar! Bert Jonker is sinds dag 1 werkzaam bij het NRC en heeft al die jaren de cursus, die hij zelf ontwikkeld heeft, gedoceerd. Wij blikken samen met Bert terug op de afgelopen jaren.

Even voorstellen

Bert Jonker zit al 50 jaar in het vak en werkt hoofdzakelijk als restaurator beschilderingen en daarnaast doet hij ook kleurhistorisch onderzoek. Naast deze werkzaamheden heeft hij de afgelopen 35 jaar als docent gewerkt bij het NRC. Hij ontwikkelde en doceerde de cursus Kleurhistorisch Onderzoek – een kennismaking.

Start bij het NRC

Walter Kramer, werkzaam als Nederlands restauratiearchitect, was een van de oprichters van het NRC. In die tijd werkten Bert en Walter veel samen en van het een kwam het ander. Op de vraag of Bert geïnteresseerd zou zijn om zijn kennis over kleurhistorisch onderzoek over te dragen en daar een cursus voor op touw te zetten, was het antwoord een duidelijk ‘ja’. Aan het begin was het vooral pionieren. Elke vakspecialist zou aan de slag gaan met het ontwikkelen van een cursus en hiervoor werd een begeleidend boekje geschreven. “Als je uit het vak komt, heeft niemand echt onderwijservaring en het gaat toch om kennis overbrengen. Dat was wel even zoeken.”, volgens Bert. De missende onderwijservaring werd gecompenseerd met een hoge dosis passie, enthousiasme en jaren vakgerichte praktijkervaring. Spelenderwijs leer je wat werkt en wat niet. De vaak volgeboekte cursussen en lovende evaluatieformulieren zijn de bevestiging dat er een leuke en interessante cursus is opgezet.

Ontwikkeling cursus

Kleurhistorisch onderzoek is ontstaan in de jaren ‘60/’70. Het vak stond rond het jaar 1988, het beginjaar van het NRC, nog in de kinderschoenen. Het vakgebied heeft zich enorm ontwikkeld. “Het boekje wat ik toen ooit geschreven heb voor bij de cursus, dat klopt nu niet meer.”, aldus Bert. Inmiddels is het zelfs een universitaire opleiding.

NRC en haar unieke deelnemers

Wat de cursussen bij het NRC zo leuk maakt, zijn de cursisten. Het zijn zeer geïnteresseerde mensen en ze hebben allemaal een verschillende achtergrond waardoor er interessante discussies ontstaan. Het zijn hele levendige cursussen doordat mensen met verschillende disciplines inzicht proberen te krijgen in een bepaald vak. “Ik, als docent, krijg daar ook altijd heel veel energie van”, zegt Bert.

35-jarig bestaan met een lach en een traan

Bert Jonker heeft met veel plezier en enthousiasme de groepen cursisten begeleid en aankomend voorjaar vindt zijn laatste cursus plaats. Het vak blijft zich ontwikkelen en het wordt tijd om het stokje door te geven. “Het is niet zo dat ik met pensioen ga hoor, want dat doe ik gewoon niet.” Bert blijft actief in het vakgebied, maar vanaf het najaar zal Willianne van der Sar de cursussen bij het NRC gaan doceren. Na 35 jaar is het goed geweest en is de volgende generatie aan de beurt.