Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Cursus- programma

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Masterclass Restauratiemetselwerk

De kennis van het herstel van metselwerk bij onderhoud en restauratie blijft vaak beperkt tot de basiskennis. Dat is jammer. Deze Masterclass gaat dieper in op diverse aspecten van het herstel en heeft als doel om de basiskennis van restauratieprofessionals te verdiepen en te verbreden.

Tijdens deze Masterclass komen eerst de materialen aan de orde zoals kwaliteit en keuze van de baksteen, bestanddelen en samenstelling van metsel- en voegmortel in relatie tot herstel van het metselwerk. Uitgangspunt voor de juiste keuze zijn uitvoeringsrichtlijnen van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Het gaat dan om de URL 4003 Historisch metselwerk en de URL 4006 Historisch voegwerk.

Het samenstellen van de juiste metsel- en voegmortel komt vervolgens uitgebreid aan de orde. In deze Masterclass wordt de theorie afgewisseld met het door de handen laten gaan van de diverse soorten baksteen, bindmiddelen e.d. Dit wordt gekoppeld aan korte intermezzo's over schadebeelden en oplossingsgericht denken over diverse praktijksituaties.

Onderdeel van de cursus is ook een excursie door de steenfabriek, gespecialiseerd in het produceren van ambachtelijke restauratiestenen. 

Docent: André Bleumer en Wilfred Mengerink

"Een mooie volledige cursus, waarin alle hoofdlijnen van de materie aan de orde komen. Ook het bezoek aan de steenfabriek was mij erg leuk"
Leo Hogervorst, directievoeder gemeente Rotterdam

duur1 dag.
datumDonderdag 3 oktober 2024; Vol, u wordt op de reservelijst geplaatst, als er een plaats beschikbaar komt, nemen wij contact met u op.
locatie Steenfabriek Zilverschoon Heteren.
kosten€ 355,– (exclusief btw).
Inclusief lunch en syllabus.
doelgroepErvaren restauratiemetselaars, ervaren voegers, uitvoerders, monumentenwachters, inspecteurs gebouwd erfgoed en toezichthouders (van overheidsinstellingen), die werkzaam zijn in de renovatie en restauratie.