Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Spiksplinternieuwe middagworkshop Introductie Leibedekking

Het Nationaal Restauratie Centrum (NRC) heeft een nieuwe middagworkshop ontwikkeld: Introductie Leibedekking. Binnen het vakgebied bleek behoefte te zijn aan scholing, er zijn op dit moment echter geen boeken of aparte cursussen die deze specialisatie behandelen. Het NRC besloot dat gat te vullen en met deze interessante workshop het bestaande aanbod uit te breiden. De hoogste tijd om de nieuwe aanwinst onder de loep te nemen. En als we toch bezig zijn, dan zetten we de andere drie middagworkshops ook even in het zonnetje. De ideale workshops voor mensen met weinig tijd, want alle workshops zijn van 13:00-16:30 uur. Benieuwd naar het aanbod? Lees dan snel verder.

NIEUW: Introductie Leibedekking

Deze interessante workshop vindt plaats op 2 juli 2024 en docenten Klaas Boeder en Willard van Reenen maken je wegwijs in de leidakenwereld. De historie van leien daken wordt behandeld, omdat dit essentiële kennis is voor het vervangen van een bestaande leibedekking. Tijdens deze workshop is er ook leimateriaal aanwezig, dat de theorie ondersteunt. De verschillende soorten leien leer je herkennen en daarnaast leer je ook over schade en verouderingsprocessen. De kwaliteitseisen die een belangrijke rol spelen bij het keuren van leien worden behandeld aan de hand van de uitvoeringsrichtlijn: URL 4010 ‘historisch leidak’. Ook de details van het uitvoeren worden onder de loep genomen. Benieuwd welke andere onderwerpen de docenten Klaas Boeder en Willard van Reenen de revue laten passeren? Je leest het hier. Voor de echte fanatiekelingen biedt het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen de 24-daagse opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter.


Bron foto: Willard van Reenen

Schadebeelden bij Monumenten

Helaas ontstaan er nog steeds schadebeelden bij monumenten door onderhouds- en/of restauratiewerkzaamheden. Denk hierbij aan uitvoeringsfouten of ondeskundig materiaalgebruik. Dat is zonde en moet uiteraard in de toekomst vermeden worden. Tijdens deze interactieve workshops wordt aandacht besteed aan het herkennen en voorkomen van gebreken, uitvoeringsfouten en verkeerd materiaalgebruik. Dat gebeurt aan de hand van praktijkvoorbeelden, toegespitst op het thema van de workshop. Oorzaken worden inzichtelijk gemaakt en de mogelijkheden tot herstel worden behandeld. "Door de cursus over schadebeelden bij natuursteen te volgen, heb ik een dieper inzicht gekregen in de complexiteit van natuursteen en de mogelijke schade die kan optreden." zegt Ilco Post over workshop 2, die hij afgelopen jaar heeft gevolgd. Wil jij ook een dieper inzicht krijgen in schadebeelden? Kies het thema dat het best bij jou past. 

Workshop 1 (11 juni 2024): Schade door isolerende maatregelen uit het verleden en schade door vocht en zout.
Workshop 2 (18 september 2024): Schade in natuursteen en ijzerwerk.

Ben je geïnteresseerd in bovenstaande workshops? Meer informatie en inschrijven.

Introductie Moderne Bouwmaterialen 1850-1940

Mechanisatie en innovatie, in het midden van de 19e eeuw, zorgden voor de introductie van diverse nieuwe materialen. Deze ontwikkeling heeft zijn sporen nagelaten in de bouw en er ontstonden nieuwe materialen, zoals asbest, asfalt en linoleum. Grote kans dat het in eerste instantie een goedkopere imitatie was van een duurdere materiaalsoort. Tijdens deze middagworkshop wordt ingegaan op de ontwikkeling van jongere bouwmaterialen, zoals cement, terracotta, ijzer, zink, kalksteen en triplex. Docent Ronald Stenvert behandelt op 9 april 2024 de bouwmaterialen, hoe ze te herkennen zijn en hoe te waarderen. Wil je meer weten en inschrijven? Dat kan hier.

Wil je graag je kennis verdiepen of bijspijkeren? Wie weet zijn de NRC-middagworkshops iets voor jou. Er zijn nog tal van andere cursussen, workshops en praktijktrainingen. Hier vind je het volledige NRC-aanbod.