Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Zie je vervuiling of zie je patina?

De lippen der wijsen sullen de wetenschap uytstroyen

Deze prachtige gevelstenen met inspirerende uitspraken trof erfgoedadviseur en NRC-docent Volker Vlaming aan tijdens de bouwkundige opname voor een onderhoudsronde van de gevels van het voormalig chemisch/pathologisch laboratorium van de Universiteit Utrecht: "Voor dit soort mooie details had men vroeger het geld en de aandacht.”

Het voormalig laboratorium maakt deel uit van een her bestemd complex (Rechtbank Utrecht), waarbij twee monumenten aan elkaar gekoppeld zijn door nieuwbouw. 

Vlaming adviseert zijn opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf, om de stenen tableaus nagenoeg ongemoeid te laten: “De stenen tableaus zijn weliswaar vuil maar technisch gezien in een aardige conditie. Ze vertonen nauwelijks gebreken. Om esthetische redenen zou je er wat kunnen doen aan de vervuiling maar voor het behoud van de steen is dat niet nodig. In dit geval zijn er in het verleden  plaatselijk reparaties uitgevoerd, waarbij men deze heeft gekleurd zoals de vervuilde steen. Als men deze zou gaan reinigen, zullen deze reparaties afsteken tegen het oorspronkelijke materiaal. Dat zou de uitstraling van de stenen tableaus geen goed doen. Voor de beleving van het monument is het belangrijk genuanceerd met het patina op de gevels om te gaan.”

De oude monumentale gevels zijn verweven in de nieuwbouw als binnengevels. De patina/ vervuiling op deze gevels benadrukt het contrast tussen het monument en de nieuwe architectuur.

Volker Vlaming geeft samen met Stefan Katier een cursus over het toepassen van het restauratiebestek. Kijk hier voor meer informatie: Toepassen van het restauratiebestek

Een verstandigh herte sal de wetenschap opsoecken