Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Cursus vol? Denk eens over de in company variant, net als Dré van Dinther

Bij Van Dinther Bouwbedrijf gaven docenten Joop Jansen (NRC) en René Klaassen (SHR) in company de Masterclass Houtsoorten en toepassing in de restauratie. Waarom in company? Dré van Dinther kan er kort over zijn: “Omdat de masterclass vol zat. Ik wilde niet 1 jaar wachten voordat onze jongste timmerman Steef deze masterclass kan volgen. Ik wil Steef laten voelen en proeven hoe groot het kennisgebied van de restauratie is.” Projectleider restauratie Bertie Geurts, die de masterclass ook volgde, weet dat allang en leert nog iedere keer graag weer nieuwe dingen bij. Dré, Steef en Bertie blikken terug op de masterclass.

Dré van Dinther, directeur bij Van Dinther Bouwbedrijf, heeft de masterclass zelf gevolgd in Amersfoort: “Heel erg interessant. Daarom wil ik dat onze mensen deze masterclass ook doen. Ze werken allemaal altijd met hout. En dit is ook leerzaam voor onze projectleiders en uitvoerders. Zo heb ik een clubje van 10 man bij elkaar gebracht voor deze in company variant. Dat is een goed alternatief voor een jaar wachten. We hebben al vaak in company cursussen gehad over allerlei onderwerpen zoals klanttevredenheid of experts die over een product uitleg gaven.”

Docenten hebben gruwelijk veel verstand van houtsoorten

Steef Hendriks had zijn leerwerkplek tijdens zijn BBL-2 en BBL-3 opleiding bij Van Dinther en is aansluitend in dienst gekomen in de werkplaats. “Sinds een jaar werk ik -bij toeval eigenlijk - in de werkplaats en dat bevalt van beide kanten goed. Ik ben steeds vaker bezig met bijvoorbeeld uitstukken van een historische deur of herstel van historische kozijnen en ramen. De masterclass over houtsoorten was heel leuk en leerzaam, we kregen heel veel informatie. De masterclass is eigenlijk bedoeld voor gevorderde timmerlieden met ervaring. Dat vond ik wel pittig want voor mij is alles nieuw. Joop en René vertellen met enorm veel passie. Ze hebben gruwelijk veel verstand van houtsoorten en restauratie. Door de masterclass zie je eigenlijk pas wat er voor nodig is. voordat een stuk hout hier in de werkplaats ligt, hoeveel houtsoorten er zijn en hoe een boom groeit.”

Veel kennis opgedaan om mee te nemen bij de toepassing van houtsoorten

Bedrijfsleider/projectleider restauratie, Bertie Geurts werkt al 36 jaar bij Van Dinther. Sinds 1990 richt hij zich voornamelijk op restauratieprojecten. Hoe heeft hij de masterclass Houtsoorten ervaren? “Machtig interessant! Vooral het deel van René Klaasen, hoe hij vanuit biologisch perspectief uitlegt hoe een boom groeit, welke eigenschappen hout heeft. Ik wist daar globaal wel iets vanaf, maar ik heb zoveel geleerd van deze dag. René kan heel boeiend vertellen over celdeling en sapstromen en heeft daar prachtig beeldmateriaal bij. We hebben het gehad over kromtrekken: waarom trekt het ene stuk hout krom en het andere niet? Wat is trekhout en wat is duwhout? Wat zijn de eigenschappen van verschillende houtsoorten? Dat is allemaal extra kennis die je kunt meenemen in de toepassing. Joop behandelde stof die ik al wel kende, maar het is altijd nuttig om die kennis weer op te frissen en te herhalen. In de restauratie is er zoveel wat je niet weet. Je blijft kennis opdoen.”

Het leerdoel van de masterclass Houtsoorten

Het leerdoel van de masterclass is dat de deelnemers houtsoorten leren herkennen, vertelt docent Joop Jansen: “Er zijn vele manieren van het verzagen van hout. Daar kan je veel uit af lezen. Je leert kijken naar de structuur van het hout, de vlammen, de tekening, hoe het hout er aan de kopse kant uitziet. Als je de verschillen weet kun je hout snel herkennen. René laat tot op microscopisch niveau zien hoe hout eruit ziet en hoe een boom groeit. Hoeveel water een boom per dag gebruikt. Dat is wel 350 liter. Ik heb vooral verteld over insecten en zwammen en welke beestjes in welke houtsoorten voor komen. Ook hebben we het gehad over de toepassing van hout in de restauratie, want dat is wat uiteindelijk de bedoeling is.”

Interesse?

We kunnen bijna alle cursussen ook in company bij een bedrijf verzorgen. Het minimum aantal deelnemers is 10 personen. We geven daarvoor een aantrekkelijke korting!
Mail voor meer informatie: info@restauratiecentrum.nl.
Bekijk hier onze praktijktrainingen, cursussen en masterclasses: Cursusaanbod