Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Eerste NRC-betoncertificaten zijn uitgereikt

De eerste cursus Herstel van historisch beton werd in 2017 gegeven. Veertien deelnemers volgden de nieuwe NRC-cursus Herstel van historisch beton en mochten een gloednieuw certificaat in ontvangst nemen. De cursus werd gegeven door NRC-docenten  Hans van den Hondel, Hans Nooren en Michiel van Hunen.

Cursist Menno Frequin, projectleider bij Burgy Bouwbedrijf, heeft regelmatig te maken met het materiaal beton bij de verschillende restauratieprojecten: “Momenteel ben ik bezig met de restauratie van de betonnen dakranden en luifels van het Brugwachtershuisje in Leiden.  Ook de afwerking van Kristal Cement Graniet (KCG) moet hersteld worden. In Rotterdam herstellen we de gevel van Hotel Pincoffs*, die door roestend ijzer kapot is gedrukt. Dit pakken we aan met Kathodische Bescherming (KB).”

Frequin heeft het nodige opgestoken van de cursus maar heeft toch een tip: “Hans van den Hondel (bedrijfsleider bij Vogel Kathodische Bescherming BV) geldt als dé man die alles weet van kathodisch herstel. Deze  methode van herstellen staat in de kinderschoenen. Dat maakt het heel interessant. In zijn deel van de cursus had ik daar graag meer over gehoord. Hij behandelde nu het materiaal beton an sich en de scheikundige opbouw ervan.” Hans van den Hondel laat weten de tip ter harte te nemen: "Kathodische Bescherming verdient inderdaad meer tijd: het is echt vernieuwend bij het herstel van monumenten met staal in metselwerk en/of in beton. Ik ga met de andere docenten puzzelen hoe we dit kunnen inpassen in de opzet van de cursus."

De andere twee docenten, Michiel van Hunen (materiaaldeskundige bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Hans Nooren (commercieel technisch adviseur bij Vogel B.V), behandelden respectievelijk de architectonische en de technische kant van betonherstel. Frequin: “Het was boeiend om te zien hoe de esthetische wensen en de technische mogelijkheden elkaar bijten. Er is nog een slag te maken om deze twee kanten van betonrestauratie bij elkaar te brengen.”

Voor meer informatie over deze cursus en cursus data: Herstel van historisch beton

*Het Brugwachtershuisje met politiepost maakt deel uit van het complex De Grote Havenbrug, dat verder bestaat uit een rolbascule brug en een transformatorhuis met urinoir. Het complex ligt aan Havenplein 3 in Leiden en heeft de status van rijksmonument.

**Hotel Pincoffs, vernoemd naar de opdrachtgever van het  gebouw, Lodewijk Pincoff,  is gevestigd in het voormalige douanekantoor. Het gebouw dateert uit 1879 en is een rijksmonument. Na jaren van leegstand kreeg het een nieuwe bestemming als boetiekhotel, dat in 2008 de deuren opende.