Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Gedreven vakspecialist Theo Vonk heeft een passie voor het behouden van oud

10.09.2024 | Om monumenten op de juiste manier te onderhouden en restauratieprojecten op de juiste wijze aan te pakken, is opleiden en bij- en nascholen van onmiskenbaar belang. Theo Vonk, eigenaar van BehoudOud, vertelt over zijn weg naar kennis en kunde.

Even voorstellen

Theo Vonk, 59 jaar, is een gedreven vakspecialist uit het zuiden van het land, Hilvarenbeek. Via verschillende werkplekken en functies belandde hij uiteindelijk bij een woningcorporatie met enkele rijksmonumenten in hun bezit. Theo werkte onder andere aan de herontwikkeling en de uitvoering van de herbestemming daarvan en dat was het moment waar zijn passie voor monumenten boven kwam drijven. “De techniek, het ambacht en de betekenis van zo’n gebouw, dat spreekt me erg aan”, zegt Theo. Het coronavirus bracht rust en ruimte en zorgde voor zijn ‘laatste’ werkshift, namelijk de start van zijn eigen bedrijf, BehoudOud. Met zijn bedrijf richt hij zich onder andere op het onderhouden van monumentaal erfgoed en het herbestemmen en verduurzamen ervan.

Theo Vonk

Opleiden, bij- en nascholen

Ondanks dat Theo al verschillende keren restauratieprojecten heeft begeleid en ervaring had met verbouwen en onderhouden daarvan, besloot hij zichzelf in te schrijven voor verschillende opleidingen en cursussen gericht op restauratie. “Ik ben gestart met twee opleidingen bij de ErfgoedAcademie en ik heb die kennis gecombineerd met de techniek en vaardigheden, die ik leerde bij het Nationaal Restauratie Centrum (NRC). Ik ben breed georiënteerd en ik wil graag zoveel mogelijk kennis vergaren op verschillende vlakken. Dat wil niet zeggen dat ik alles uitvoer, maar ik wil wel graag over alles mee kunnen praten. Allereerst heb ik de leerlijn Erfgoedbeleid gevolgd bij de ErfgoedAcademie. Die opleiding is beleidsmatig ingestoken. Vragen als: ‘wat is erfgoed en wat komt erbij kijken?’, stonden centraal. Heel leerzaam, maar niet helemaal mijn ding. Ik ben iemand van het schilderen, timmeren, metselen, tegelen, enzovoorts, van de praktijk. Bij het NRC, en dat klinkt heel luxe, heb ik zowat alle cursussen gevolgd”, zegt Theo lachend. “Af en toe waren er enkele overlappingen, maar elke cursus was interessant. De cursussen worden allemaal door vakspecialisten gegeven. Bovendien wordt er een goede variatie aan onderwerpen aangeboden en wordt het heel praktisch ingestoken met veel ruimte om kennis met elkaar te delen. Je merkt dat in de monumentenwereld sowieso. We hebben elkaar hard nodig. Dat komt in de cursussen heel mooi terug en dat vind ik een prettige manier van kennis vergaren en kennis delen”, vertelt Theo over de cursussen, die hij heeft gevolgd.

Praktijkwereld

Theo vergaart zijn kennis niet zonder doel. “Het helpt je enorm in je werk. Ik ben nu ruim twee jaar in deze sector aan de gang en je komt in de praktijk zo nu en dan herstelwerkzaamheden tegen, die het net niet zijn. Of nog veel erger, dingen die echt fout gaan. Dat zit hem vaak in onwetendheid, het hebben van te weinig inzicht in de materie of desinformatie. Dat laatste kom je ook veel tegen in de erfgoedsector. In dat soort gevallen helpt het enorm als je terug kunt vallen op een basis, die je bij de ErfgoedAcademie en het NRC hebt ontwikkeld”, zegt Theo. “Kennis door scholing en opleiding zijn van belang in dit vakgebied. Als je weet waar je het over hebt, dan weet je hoe je een gebouw moet onderhouden en dan weet je hoe je een herbestemming kunt aanpakken, dan betaalt dat zich terug”, vertelt Theo.

Het verbinden van vakspecialisten

Tijdens een restauratieproject werk je nooit alleen. Er worden verschillende vakspecialisten aangetrokken om elk onderdeel de aandacht te geven die het verdient. Dat zijn verschillende mensen met verschillende achtergronden en specifieke vakkennis. “Ik ben een generalist, die van alles wat weet, maar ik ben geen specialist. Je leert tijdens de cursussen en praktijktrainingen hoe je betere gesprekken kunt voeren met vakspecialisten. Dat is een grote winst. Als projectleider kun je echt niet overal verstand van hebben. Dankzij de basiskennis, die je opdoet tijdens opleidingen en bijscholing, kun je wel in gesprek gaan met elkaar en kun je samen een beter product neerzetten. Dat is echt een meerwaarde”, aldus Theo.

Theo’s favoriete cursussen

De lijst met cursussen die Theo heeft gevolgd bij het NRC is lang, maar hij heeft ook enkele favorieten. “De leukste vond ik de cursus Herkennen van Bouwstijlen. ‘s Ochtends ga je met elkaar kennis opsnuiven over de geschiedenis van de Nederlandse bouwkunst en ‘s middags ga je dat in de praktijk bekijken. Daarnaast vond ik BUR1 en BUR2 goede algemene en brede praktijktrainingen over monumenten waarbij alle onderdelen aan bod komen. Ook daar heb je praktijkdagen en ga je echt het veld in. Je bezoekt restauratieprojecten en bekijkt de uitvoering van dichtbij. Ook was de cursus Monumenten inspecteren heel handig, want daar leer je over systematiek en de aanpak van een project. Al met al waren het allemaal nuttige en leuke cursussen, die echt to the point zijn. Doordat de cursussen praktisch zijn ingestoken, kun je het ook makkelijk in de praktijk toepassen”, vertelt Theo.

Wij zijn blij dat er vakspecialisten in de erfgoedsector rondlopen, die waarde hechten aan bij- en nascholing en die ook opleidingen volgen gericht op restauratie. Nederlandse monumenten verdienen die aandacht en expertise. Ben je ook enthousiast geworden en wil je jouw kennis verdiepen of juist in een nieuw onderwerp duiken? Kijk even bij het NRC-cursusaanbod. Voor vakspecialistische opleidingen kun je een kijkje nemen bij de opleidingen van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.