Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Terug van weggeweest: NRC-cursus Bouwsporen in historisch metsel- en voegwerk

13.01.2025 | Willard van Reenen geeft de boeiende eendaagse NRC-cursus Bouwsporen in historisch metsel- en voegwerk. Twee specialismen, die nauw met elkaar verbonden zijn, staan centraal bij het onder de loep nemen en herkennen van bouwsporen.

Dagindeling

Tijdens deze interactieve cursus worden theorie en praktijk gecombineerd. ‘s Ochtends start de dag met een theoretische uitleg over bouwsporen. Dit vindt plaats op het klooster van Onze Lieve Vrouw ter Eem in Amersfoort. ‘s Middags wordt de theoretische kennis toegepast in de praktijk tijdens een stadswandeling waarbij het voeg- en metselwerk van de lokale gevels worden bekeken en geanalyseerd. “Voeg- en metselwerk hebben een hele directe relatie met elkaar qua historie, maar ook qua technische uitvoering. Een voeger moet daardoor ook kennis hebben van metselverbanden en –mortels en een metselaar moet ook weer verstand hebben van voegwerk en –mortels”, zegt Willard.

Inhoudelijk

Aan de hand van voorbeelden vertelt Willard wat bouwsporen precies zijn en wat ze belangrijk maakt. Op basis van foto’s gaan cursisten bepalen wat voor bouwspoor ze zien, wat voor informatie hieruit naar voren komt en waar het op duidt. “Aandacht voor bouwsporen is belangrijk en daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Bouwsporen moeten niet verloren gaan, want dat is nou juist de historische waarde die aan een gevel kleeft”, zegt Willard. “Bij bouwsporen kun je denken aan een dichtgezette gevelopening, een bepaald type voegwerk dat in een bepaalde periode veel is toegepast, een bepaald type metselwerk of een bouwnaad met versiering. Het kan heel divers zijn, maar het is vooral gericht op historie.” Het belang van bouwhistorie en historische waarden spelen een rol in de cursus en ook de relevante uitvoeringsrichtlijnen van Stichting ERM passeren de revue: Historisch Metselwerk (URL 4003) en Historisch Voegwerk (URL 4006). Willard: “Deze richtlijnen hebben als doel dat er zorgvuldig met monumenten wordt omgegaan aan de hand van restauratiecategorieën en –ethiek en die onderwerpen zijn verweven in deze cursus.

Doelgroep

Deze eendaagse cursus richt zich op ervaren metselaars en voegers, maar ook op uitvoerders, monumentenwachters, inspecteurs gebouwd erfgoed en toezichthouders, die werkzaam zijn in de renovatie en restauratie van monumenten. “Als je een gevel gaat restaureren en een werkvoorbereider moet een plan of een begroting maken, dan moet je ook al weten dat je te maken hebt met een belangrijk bouwspoor. Daar moet je namelijk aandacht aan besteden tijdens de uitvoering”, zegt Willard. “Ook de toezichthouder, die het plan moet beoordelen, moet weten hoe er met een bouwspoor omgegaan moet worden. De cursus richt zich op een brede doelgroep.”

Incompany-cursus

Liever zelf de datum en de locatie bepalen? Dat kan als je kiest voor een incompany-cursus. De ideale manier om in besloten kring de kennis en kunde van jouw medewerkers bij te spijkeren. Benieuwd hoe een incompany-cursus precies in zijn werk gaat? Lees meer over de NRC incompany-cursus.

Is één dag niet genoeg? Verbreed en verdiep je vakkennis gericht op o.a. restauratiewerkzaamheden, restauratie-ethiek en bouwhistorie gericht op historisch metsel- of voegwerk door te kiezen voor een opleiding van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Klik op de link en bekijk de NCE-opleiding Restauratie Voegen of de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.

Foto's: Willard van Reenen.