De kracht van praktijktrainingen
14.10.2024 | Op dit moment biedt het NRC vijf verschillende praktijktrainingen aan en het gaat als een speer. Wat maakt deze trainingen, waarbij een combinatie gemaakt wordt tussen theorie en praktijk, zo gewild? Hans Luft, vakspecialist en begeleider van drie NRC-praktijktrainingen gericht op houtbewerking, legt het uit.
Werkwijze en flexibiliteit
Alle praktijktrainingen beslaan twee dagen. Tijdens de eerste ochtend ligt de focus op theorie met betrekking tot het onderwerp van de praktijktraining. Vervolgens gaan de cursisten aan de slag met op maat gemaakte opdrachten om de theorie toe te passen. Elke groep is anders en dat betekent dat het niveau en het type opdracht kan verschillen. Hans Luft is samen met Ole Streumer begeleider van drie praktijktrainingen en hij vertelt: “Wij hebben allebei natuurlijk een passie voor hout en historisch timmerwerk. Ole Streumer heeft daarnaast ook een brede kennis van meubel maken en molenbouw. Laatst hadden we toevallig een groep met twee molenbouwers. ‘s Nachts heeft Ole nog een leuke op maat gemaakte opdracht bedacht en die hebben we de tweede dag gebruikt. Dat sloot perfect aan op de werkzaamheden van de molenbouwers. Indien nodig wijken we af van het vooropgestelde plan.” Als groep krijg je de ruimte om aan te geven waar je naar op zoek bent en wat je wilt leren.
Opdrachten en kruisbestuiving
“Het doel van de praktijktrainingen is de cursisten te stimuleren na te denken over hun werkwijze en handelingen. Hoe pak je het vervangen van een gebintbalk aan? Welke stappen onderneem je? Per opdracht geven wij de plek aan in een gebouw en dan mogen zij zelf verzinnen hoe ze dat gaan aanpakken. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden en zij moeten zelf de juiste wijze kiezen. Het is de bedoeling dat ze bij hun werkzaamheden in de praktijk ook de juiste keuze maken. Af en toe maken cursisten bepaalde keuzes, die afwijken van de standaard en dan bespreken we de keuzes met de gehele groep. Op zo’n moment leren ze ook veel van elkaar ”, vertelt Hans. Bij praktijktrainingen, die op houtbewerking gericht zijn, melden vooral timmerlieden zich aan. De focus ligt op restauratie, maar dat betekent niet dat alle cursisten ook daadwerkelijk in de restauratie werken. Hans: “Iedereen is praktijkgericht en heeft een bepaalde achtergrondkennis. Je merkt dat de ouderen behendiger zijn met gereedschappen en dat jongeren daarin zoekend zijn. Ook daar leren ze van elkaar. Uiteraard mogen ze samenwerken, maar ze zijn ook vrij om alleen aan de slag te gaan. ”
Begeleider Hans Luft (links).
Vakspecialisten
De begeleiders zijn stuk voor stuk mensen met kennis van zaken en jarenlange praktijkervaring. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de praktijktrainingen aansluiten op restauratiewerkzaamheden van nu. Met een oneindige voorraad praktijkvoorbeelden en een hoge dosis passie kunnen zij de cursisten begeleiden en de geleerde kennis en vaardigheden ook in hun context plaatsen. “Als je in de praktijk werkt, dan ga je ook constructief nadenken. Als ik dit onderdeel vervang, wat heeft dat dan voor gevolgen voor het hele gebouw? Het behoud en de conservering van het gebouw zijn belangrijke pijlers bij die beslissing ”, zegt Hans. Bovendien houden de vakspecialisten tijdens de praktijktraining ook de manier van werken in de gaten met betrekking tot veiligheid. Naast het meenemen van gereedschap wordt er van de cursisten verlangd, dat ze ook persoonlijke beschermingsmiddelen meebrengen naar de praktijktrainingen. “Veiligheid speelt een grote rol in de bouw ”, aldus Hans.
Het aanbod van praktijktrainingen
Op dit moment biedt het NRC vijf verschillende praktijktrainingen aan:
- Praktijktraining Lood bij dakbedekkingen en goten
- Praktijktraining Houtconstructies
- Praktijktraining Herstel van kozijnen, ramen, deuren en luiken
- Praktijktraining Keper- en nokvorsten
- Praktijktraining Uitslagen, kapconstructies en bogen
Wil je jouw kennis verdiepen en jouw vaardigheden en denkwijzen verder ontwikkelen? Wie weet is een praktijktraining dan de juiste keuze voor jou. Bekijk het cursusaanbod van het NRC en maak een keus voor de praktijktraining, die bij jou past. Wacht niet te lang, de praktijktrainingen zijn altijd snel volgeboekt.
Foto's genomen tijdens Incompany-praktijktraining Houtsoorten en toepassing in de restauratie bij Bouwbedrijf Jan Vet BV en Jan Vet Monumenten BV.