Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Cursus- programma

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Digitale meet- en scantechnieken

Digitale ontwikkelingen gaan razendsnel en laten hun sporen na in de bouwsector. Het inmeten van gebouwen, terreinen e.d. kan een stuk preciezer en gedetailleerder. Dat betekent echter niet dat het inzetten van digitale meet- en scantechnieken voor elk restauratieproject de juiste keuze is. 

In deze cursus worden, aan de hand van verschillende casussen, de mogelijkheden van scantechnieken en andere digitale meettechnieken behandeld, die gebruikt kunnen worden voor het behoud van monumenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het 3D scannen van gebouwen en het monitoren van gebreken. 

De nadruk ligt tijdens deze cursus niet alleen op de mogelijkheden, maar zullen ook de beperkingen van digitale meettechnieken aan bond komen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan de cursisten aan de slag met de problemen en mogelijkheden, die zij in de praktijk tegen komen. Ook wordt er apparatuur gedemonstreerd. 

De volgende onderwerpen worden tijdens de cursusdag behandeld:

  • Welke soorten digitale meettechnieken zijn er, hoe nauwkeurig zijn deze en welke toepassingen zijn er? Denk bijvoorbeeld aan 3D-scanners, fotogrammetrie, total station en handscanners.
  • Wat komt er kijken bij digitaal meten in de praktijk op locatie? Denk aan weersinvloeden, meten vanaf een steiger of met een drone, bereikbaarheid en nauwkeurigheid. 
  • Een berg data en dan? Hoe ga je om met de grote hoeveelheid data die er gegenereerd wordt, zodra de juiste informatie uit deze data gehaald kan worden.

Docent: Martijn van Bree en Tommy van Beem

duur1 dag.
datumWoensdag 10 december 2025.
locatie Amersfoort.
kosten€ 455,– (exclusief btw) inclusief lunch en syllabus.
doelgroepBouwkundigen werkzaam bij (restauratie-)bouwbedrijven, leden van monumentencommissies en commissies ruimtelijke kwaliteit, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, ambtenaren monumentenzorg en ambtenaren handhving & toezicht, toezichthouders van gemeenten en regionale uitvoeringsdiensten, medewerkers van professionele beheerders (zoals stadherstel, corporaties, landschappen, Staatsbosbeheer).