Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Cursus- programma

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Schadebeelden bij monumenten

Schadebeelden, uitvoeringsfouten, ondeskundig materiaalgebruik: ook dit komt voor tijdens onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan onze monumenten. Tijdens deze interactieve middagworkshops wordt aandacht besteed aan het herkennen en voorkomen van gebreken, uitvoeringsfouten en verkeerd materiaalgebruik.

De cursist kan kiezen uit verschillende middagworkshops:

  • Workshop 1 - Schade door isolerende maatregelen uit het verleden en schade door vocht en zout (20 juni 2023)
  • Workshop 2 - Schade in natuursteen en ijzerwerk (13 september 2023)

Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden veel voorkomende bouwfouten en gebreken besproken, behorende bij het thema van de workshops. Oorzaken worden inzichtelijk gemaakt en mogelijkheden voor herstel komen aan bod. De cursisten kunnen, bij voorkeur aan de hand van foto's, eigen voorbeelden aandragen, die plenair besproken worden. De praktijkvoorbeelden worden bezien vanuit het oogpunt van de bouwkundig inspecteur en de restauratiearchitect.

Per voorbeeld wordt ingegaan op de benodigde vak- en materiaalkennis, zodat de cursist - als restauratieprofessional -  inzicht krijgt in de toe te passen materialen en uitvoeringsmethodieken en deze kennis in het vervolg ook kan benutten. Deze cursus is tot stand gekomen met materiaal en kennis van de Monumentenwacht Gelderland.

Docent: Wilfred Mengerink en Marc Stappers en John van den Heuvel

duur1 middag (13.00 - 16.30uur).
datum Dinsdag 20 juni 2023 - Workshop 1 Schade door isolerende maatregelen; VOL, u wordt op de reservelijst geplaatst en wij nemen contact met u op zodra er een plaats beschikbaar komt.
datum Woensdag 13 september 2023 - Workshop 2 Schade in natuursteen en ijzerwerk;
locatieAmersfoort.
kosten€ 160,– (exclusief btw).
doelgroep
Bouwkundig medewerkers van professionele beheerders en eigenaren van monumenten, ambtenaren monumentenzorg, toezicht en handhaving, medewerkers van regionale uitvoeringsdiensten (belast met monumentenzorg), medewerkers van advies- en architectenbureaus en medewerkers van (restauratie-)bouwbedrijven.